پشتیبانی
021-88450805

Search
Close this search box.

دامنه چیست؟

دامنه چیست؟+ انواع پسوندهای پر طرفدار

اولین گام برای راه‌اندازی یک کسب و کار آنلاین انتخاب یک نام دامنه مناسب است، که کاربر بتواند با استفاده از آن به راحتی به شما دسترسی پیدا کند. شما باید اطلاعات کافی در مورد دامنه کسب کنید تا تصمیم بگیرید چه نوع دامنه‌ای را انتخاب کنید. این را هم در نظر بگیرید که نام دامنه هویت شما در اینترنت است. بنابراین در انتخاب نام دامنه دقت بالایی داشته باشید. پس با ما همراه باشید تا با نام دامنه و یک‌سری از مباحث آن آشنا بشیم.

دامنه چیست؟

نام دامنه همان آدرسی است که کاربر آن را برای ورود به سایت مورد نظر خود در نوار جستجو وارد میکند و جایگزین آی‌پی(IP) می‌شود. مثال:دامنه سایت تکما، takma.ir است.

دامنه چیست

برای دسترسی به یک وب سایت اینترنتی باید موقعیت مکانی اینترنتی آن را داشته باشید. موقعیت مکانی در وب با آدرس آی‌پی(IP)  مشخص می‌شود. آدرس آی‌پی ترکیبی چهار بخشی از اعداد است که با نقطه از هم جدا می‌شوند. مثلا هنگامی که آدرس آی‌پی 216.239.38.120  را در نوار جست و جو وارد می‌کنید، به محل دقیقی در وب وارد می‌شوید که وب‌سایت مورد نظر در آن میزبانی شده است.  اگر در اول این آی‌پی https:// را وارد کنید می‌بینید که وارد سایت گوگل می‌شوید. برای ترجمه نام دامنه به آی‌پی از ِDNS استفاده می‌کنیم.

DNS چیست؟

دامنه چیست

سیستم نام دامنه یاDNS  (Domain name system)  یک پروتکل شناخته شده در عرصه اینترنت است. زمانی که شما قصد دارید وارد وب سایتی شوید مرورگر با استفاده از ِDNS  ثبت شده روی دامنه اقدام به پیدا کردن وب سایت مورد نظر می‌کند و با استفاده از همین طریق وب سایت مورد نظر را به شما نمایش می‌دهد. در واقع DNS(نیم سرور) سرویسی در دنیای اینترنت است که وظیفه آن تبدیل IP به دامنه و بالعکس می‌باشد. دی ان اس نام دامنه وب سایت را ساماندهی می‌کند و آن را برای همه قابل فهم تر می‌کند.

دامنه از چند بخش تشکیل شده است؟

دامنه از 2 بخش تشکیل شده است، اولین قسمت نام دامنه و دومین بخش آن پسوند دامنه است.

دامنه چیست

نام دامنه یا دامنه سطح دوم SLD

SLD (دامنه سطح دوم) مخفف کلمه Second-level domain است. دامنه سطح دوم کار منحصر به فرد کردن دامنه‌های شما را انجام می‌دهد. این بخش می‌تواند نام برند، نام شما یا شرکت شما باشد. مثال: در takma.ir ، کلمه  takma همان دامنه سطح دوم است.

پسوند دامنه یا دامنه سطح بالا TLD

TLD به عنوان پسوند دامنه شناحته می‌شود و در انتهای نام دامنه شما قرار می‌گیرد. بخشی از  راه اندازی یک وب سایت انتخاب TLD است. دامنه سطح بالا از گروهی از حرف‌ها تشکیل شده است و به عنوان بخشی از URL وب سایت ظاهر می‌شود. به عنوان مثال در takma.ir ، .ir یک TLD است. شما نمی‌توانید بدون TLD دامنه خود را به ثبت برسانید.

چند مورد از مهم ترین TLD ها:

دامنه چیست

پسوند اختصاصی

این دامنه فقط برای یکسری از مشاغل خاص است که تحت یک چهارچوب خاص فعالیت می‌کنند. این نوع دامنه biz نامیده می‌شود که مخفف Business است که برای مشاغل تجارت الکترونیک است که کارهای خاصی انجام می‌دهند.

پسوند عمومیgtld

GTLD پسوند دامنه‌های عمومی هستند که در سیستم نام دامنه فهرست شده، بی‌شمار پسوند نام دامنه وجود دارد. اما محبوب ترین آن‌ها .com، .orgو .net هستند.

دامنه سطح بالای حمایت شده stld

 

این دامنه‌ها مخصوص گروه خاصی از سازمان‌ها هستند که دارای حامی مالی هستند.

به عنوان مثال:
دامنه gov مخفف  Govermentمعرف دامنه نهادهای دولتی است.
دامنه edu مخفف Education مناسب سایت های آموزشی است.
دامنه net مخفف network مخصوص شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنتی است.
دامنه co.ir مخصوص شرکت های رسمی دارای مدارک احراز هویت با سهام خاص.

انواع دامنه ملی ایران


co.ir:

این دامنه برای شرکت‌هایی است که مدارک احراز هویت و ثبت شرکت رسمی دارند و در قالب سهامی عام، خاص، مسئولیت محدود فعالیت میکنند.

ac.ir

این دامنه مخصوص موسسه آموزشی عالی مانند دانشگاه‌ها در نظر گرفته شده است که مجوز رسمی دارند.

id.ir

دامنه‌ای پرسنلی که فقط ویژه دارندگان ملیت ایرانی است و پیش شرط ثبت نام آن کد پستی ده رقمی محل سکونت است.

org.ir

این دامنه مخصوص شرکت‌ها و موسسه‌های خصوصی فراهم شده است که مدارک احراز هویت دارند.

Sch.ir

دامنه‌ای اختصاصی برای مدارس دارای مجوز رسمی از اداره آموزش و پرورش است.

Gov.ir

ابن دامنه فقط ویژه مراکز و سازمان‌های دولتی است و مدارک احراز هویت آن‌ها می‌تواند به نام عضو هیئت رئیسه یا نماینده شرکت باشد.

Net.ir

این دامنه فقط برای شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت رسمی در ایران است.

سخن پایانی

یکی از مراحل ضروری و اولیه سایت انتخاب دامنه است. در این مقاله با نام دامنه آشنا شدیم، نام و پسوند دامنه را تعریف کردیم و با انواع پسوندهای ایرانی و خارجی آشنا شدیم. اگر سوال یا اشکالی در مورد این مقاله دارید می‌توانید آن را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

دامنه چیست؟

در این مقاله شما را با نام دامنه و انواع پسوند‌های معروف آن آشنا می‌کنیم. همچنین شما را با DNS آشنا میکنیم و کاربرد آن را در این مقاله نام می‌بریم.

اطلاعات بیشتر

فهرست